
Ovoce na Madeiře
Pokud máte rádi ovoce, bude pro vás Madeira doslova ráj. Díky subtropickému klimatu se ovoci na Madeiře opravdu daří a tak zde najdete spoustu druhů exotického ovoce, mnohé z nich u nás opravdu neseženete. V tomhle článku najdete informace o různých druzích ovoce, na kterém si můžete na Madeiře pochutnat a také kde je nejlepší ovoce nakoupit a kterým místům se naopak vyhnout.

Kde nakoupit ovoce?
Frutaria
Doporučuji kupovat ovoce především ve Frutaría, tj. v obchodech s ovocem a zeleninou. V supermarketech a hypermarketech často není tak velký výběr exotického ovoce, jako ve Frutaria. V supermarketu jsem např. maracuji viděla jen někdy a nikdy jsem tam nezahlédla např. nesperas, pitangu, monsteru deliciosu, a další exotické ovoce.
Já mám oblíbené především 2 frutarias ve Funchalu:
Horta Madeira – Frutaria Sao Martinho (Funchal, ulice Rua da Bolivia, čtvrť Sao Martinho – Nazaré)
Nejradši mám Horta Madeira, což je poměrně velký obchod s ovocem a zeleninou v naší čtvrti asi 10 minut pěšky od našeho bytu. Je tam dobrý výběr veškerého exotického ovoce i zeleniny za dobré ceny. Pokud budete při vaší dovolené bydlet u nás, budete to mít opravdu kousek (bližší info k naší nabídce ubytování najdete zde – https://lenkacestounecestou.cz/madeira/ ). Tento obchod s ovocem je opravdu výborný, nejlepší, na který jsem ve Funchalu zatím narazila.
Odkaz mapa – https://mapy.cz/s/jofoluluzu





Frutaria Anadia
Další moje oblíbená frutaria je v centru Funchalu – Frutaria Anadia, která se nachází kousek od obchoďáku Anadia a skoro naproti známé tržnice Mercado dos lavradores.
Zde najdete také dobrý výběr ovoce za dobré ceny.
(https://goo.gl/maps/8tLDhxTX6LZouYD9A), ulice Rua de Visconde Anadia.


Stánky
Také všude možně po Funchalu (asi i jinde, ale nejvíc jsem si všimla ve Funchalu) najdete na ulici různé stánky s ovocem. Zde často také najdete různé exotické ovoce jako různé druhy maracuji, monsteru, nesperas (lokvát), banány, manga atd.
Ovoce za velmi dobré ceny jsem kupovala ve stánku v centru Funchalu u obchoďáku La Vie.

Tržnice Santo Antonio da Serra
Dalším bezva místem pro nákup ovoce je tržnice v Santo Antonio da Serra. Trhy jsou pouze v neděli.
Mapa – https://mapy.cz/s/mumogumelo
Parkoviště – https://mapy.cz/s/jemejorojo (0,50 EUR na celý den)


Levády
Na některých levádách můžete koupit ovoce přímo od farmářů. Na levadě do Canical jsme narazily na 2 místa, kde se daly koupit banány a pepina. Byla to taková „samoobsluha“ s ovocem, kde místní farmáři u cesty dají bedýnku s ovocem, cedulku s cenou a kasičku a člověk si takto může koupit ovoce přímo z jejich zahrádky.


Supermarket
V supermarketu také můžete nakoupit ovoce, ale obecně tam bývá méně druhů exotického ovoce, ale občas i v supermarketu na nějaké narazíte. A obzvlášť u těch druhů, které se tam nevyskytují tak běžně, si u kasy hlídejte, aby vám nenaúčtovali jiné ovoce. Takže si radši třeba vyfoťe cedulku s názvem a cenou a u kasy to rovnou ukažte. Stalo se mi třeba, že místo pepina mi chtěli naúčtovat mnohem dražší žlutou maracuju.
Kde ovoce nekupovat?
Určitě nic nekupujte na známé tržnici Mercado dos Lavradores (https://mapy.cz/s/ducojadafa) v centru Funchalu, tam je to opravdu předražené. Pokud chcete koupit exotické ovoce, je lepší jít do nějaké Frutaría, hned naproti této tržnici najdete výbornou Frutaria do Anadia, kde najdete exotické ovoce za dobré ceny.
Na této tržnici vám budou nabízet, ať ochutnáte, tak klidně ochutnejte, ale vůbec se nemusíte cítit špatně, když pak nic nekoupíte, i když vám dali ochutnat několik druhů ovoce. Tady prostě hřeší na to, že turistům je pak blbý nic nekoupit, když byli tak milý a dali vám ochutnat několik druhů ovoce. Já to dělám tak, že když mi nabízí ochutnávku, tak už jim rovnou předem řeknu, že ráda ochutnám, ale upozorňuju, že určitě nic nekoupím. A tak mi pak není blbý odejít, aniž bych něco koupila. Jsou to opravu zloději, např. za maracuju chtějí běžně 20-25 EUR/kg, i když ve Frutarias je běžná cena 6-10 EUR/kg. A u některých méně asertivních jedinců jdou bohužel ještě dál a řeknou, že 25 EUR je cena za kus a ne za kilo… Navíc jsem slyšela, že prý dokonce ovoce doslazují…. Ceny jiného ovoce jsou tam taky předražené, takže zde opravdu nic nekupujte.





Případně můžete nakoupit v druhém patře (nebo i dole v obyčejně vyhlížejících stáncích. V srpnu 2023 byly tyto obyčejné stánky dole pomíchané s těmi předraženými stánky s krásně vyskládaným ovocem do kuželů. Dřív tyto obyčejné stánky byly v druhém patře, nevím jestli se to tam teď třeba nerekonstruuje). V těchto obyčejných stáncích jsou už normální ceny, ale také už tam nenajdete tolik druhů exotického ovoce.
Prohlídky sadů s ochutnávkou ovoce
Na Madeiře také můžete jít na prohlídku ovocných sadů nebo banánových plantáží s ochutnávkou ovoce. Zatím jsem nezkoušela, ale někdy to mám v plánu. Tady je odkaz, kde se dá taková prohlídka objednat. Jedná se o soukromé prohlídky a trvají cca 2 hodiny a stojí cca 39 – 49 EUR na osobu. Můžete navštívit např. sady se subtropickým ovocem, banánové plantáže nebo místa, kde pěstují anonu či maracuju. Většinou to bývá ve Funchalu nebo u Ribeira Brava.
https://www.portugalfarmexperience.com/madeira/
Také je možné navštívit Faja dos Padres, kam musíte jet dolů strmou lanovkou a dole jsou krásné ovocné sady. Dá se to spojit s koupáním na pláži. My tam byli zatím bez prohlídky sadů. Prohlídka sadů i s ochutnávkou ovoce je za 28 EUR, dítě do 11 let 8 EUR (nevím jestli je v ceně i lanovka nebo za lanovku si musí člověk zaplatit zvlášť)
https://fajadospadres.com/faja/index.php/acessos-en/visitas-en


Marakuja
- Česky – marakuja, mučenka
- Portugalsky – maracujá
Marakuja (mučenka) je výborné ovoce, které je pro Madeiru opravdu typické. Můžete zde ochutnat hned několik druhů marakuji. Stačí tohle ovoce rozříznout a vyjídat šťavnatou dužninu s pecičkama lžičkou. Má příjemnou sladkokyselou chuť a já si tohle ovoce opravdu zamilovala. Řekla bych, že nejtypičtější je fialová varianta, ale měli jsme možnost ochutnat i další druhy, jednu se žlutou slupkou a banánovou marakuju, která má tvar banánu.
Marakuja stojí na Madeiře cca 6,5 – 10 EUR/kg (podle mých zkušeností). Když uvidíte v obchodě marakuju, která vypadá tak trochu pomačkaně, nic se neděje, to znamená, že už je zralá. To ale neznamená, že když je zcela hladká, že je úplně nezralá a nedala by se jíst. Většinou jsem kupovala hladké kousky a byly dobré.
Marakuja se jí nejen čerstvá, ale také se používá ve smoothie, džemech, dezertech a nápojích. Z marakuji se vyrábí taky výborná limonáda, jedna neperlivá, na kterou můžete narazit kdekoliv v supermarketu a taky perlivá, na kterou narazíte i v každé restauraci (Brisa de maracujá). Marakuja se také využívá v kuchyni, např. při přípravě ryby espada.
Marakuja se dá koupit i v supermarketu, ale tam jsme ji moc často neviděli, dala se lépe sehnat v menších obchodech s ovocem a zeleninou (frutaria) nebo v různých pouličních stáncích.








Nespera (lokvát)
- Česky – lokvát
- Portugalsky – nespera
Tohle ovoce jsem opravdu před návštěvou Madeiry fakt neznala. Myslím, že ani české slovo lokvát stejně nikomu nic moc neřekne, tak to ani do češtiny nepřekládám a říkám nesperas… Tohle ovoce mi moc chutná, na to se vždy budu těšit při každé návštěvě Madeiry, protože u nás se nedá sehnat. Plody jsou celkem citlivé na otlačení a tak se bohužel do střední Evropy nedováží. Má příjemně sladkou, ale zároveň kyselou chuť a uvnitř je několik větších pecek, které se nejí.
Stromy tohoto ovoce najdete často na levádách.



Pepino
- Česky – pepino
- Portugalsky – melão-dos-andes, pepino-melão, melão-de-árvore,
Další ovoce, které mám moc ráda. Znala jsem ho už z Čech, teda, ne že by se tu dalo sehnat (aspoň já jsem ho v obchodě nikdy neviděla), ale manželova maminka ho úspěšně pěstuje doma na zahrádce a mívala vždy velmi hojnou úrodu. Tohle ovoce roste na keřících, které mají asi 30-50 cm. Já jsem taky zkoušela pěstovat, sazenice se dají sehnat ve větších zahradnictvích, ale plody se mi nepodařilo vypěstovat. Na Madeiře je to ovoce, které se tu hojně pěstuje. Například na Levada do Caniҫal můžete najít políčka s pepinem a místní zemědělci rovnou podél levády nechávají bedýnky s pepinem a jiným ovocem, lísteček s cenou a kasičku, kam zaplatíte peníze za nákup ovoce v této „samoobsluze“. Stačí oloupat tenoučkou slupku a pak nejlépe nakrájet na plátky. Je velmi šťavnaté, ne moc sladké, prostě další super ovoce, které si určitě oblíbíte. Tohle ovoce jsem opět v supermarketech neviděla, obecně je lepší kupovat exotické ovoce přímo v obchodech s ovocem a zeleninou (frutaria).



Monstera deliciosa
- Česky – monstera
- Portugalsky – fruto Delicioso
U nás se běžně monstera pěstuje jako pokojová kytka, určitě ji všichni znáte. A tady na Madeiře se z této rostliny sklízí i ovoce, ale pozor, je potřeba nechat ho pořádně dozrát, jinak fakt není dobré. Při první návštěvě jsme si koupily jeden kousek na ochutnávku ve stánku na ulici, kde prodavačka říkala, že už je skoro zralé a za pár dní už bude na jídlo. Ještě než jsme jí ochutnaly, na jednom výletu jsme objevily opuštěné místo, kde byla rostlina doslova obsypaná plody. A tak jsme neodolaly a natrhaly jsme si docela dost kusů. Nechaly jsme ji ještě asi týden dozrát po návratu z Madeiry, ale i tak byla odporná, nebyla totiž pořádně zralá. Ani ta ze stánku nebyla těsně před odjezdem z Madeiry stále zralá a tak letěla do koše. Nezralá chutnala asi jako mdlý banán se skelnou vatou dohromady. Po polknutí to opravdu hodně škrábalo v krku a nedalo se to jíst.
Při druhé návštěvě jsem ochutnala zralý kousek při návštěvě tržnice Mercado dos Lavradores a ten už byl opravdu zralý a byl o poznání lepší. Ale i tak tam pořád lehce v krku lehce dráždila… Při poslední návštěvě Madeiry jsem konečně ochutnala pěkně zralou monsteru. Prodavačka ve stánku říkala, že je potřeba ten konec se šťopkou odříznout a nechat dozrát při pokojové teplotě. Člověk poznal, že je zralá, když barva začínala být světlejší, lehce žloutla a zároveň se zelené šupiny začínaly samy odlupovat. Nechávala jsem to pak postupně dozrávat a jedli jsme postupně.
Když je monstera zralá, má to moc dobrou chuť, takové sladké, výrazné, někdo říká, že to je něco mezi banánem a ananasem, mě osobně ta zvláštní výrazná chuť připomínala chuť bonbónů medvídků. Ale přišlo mi, že i tak to stále bylo v krku lehce dráždivé, ale opravdu jen malinko, takže je to opravdu spíš na chuť, než aby tohle ovoce jedl člověk po kilech. Takže když vidíte, že šupiny jsou světle zelené až nažloutlé a začínají se samy odloupávat, je ovoce zralé a stačí vyloupat prstama šupiny a ta část pod tím se jí, mě přišlo nejlepší to od středu vyloupávat vidličkou.
Ideální podmínky pro jeho produkci jsou vyšší teploty na jihu ostrova, kde roste volně v soukromých zahradách, především jako okrasná rostlina. Na ostrově se nepěstuje ve velkém.






Pitanga
- Česky – pitanga / surinamská třešeň
- Portugalsky – pitanga
Tohle drobné ovoce se do Česka také nedováží. Má poměrně výraznou chuť, není špatné, ale nic co by mě tak nadchlo, abych ho kupovala po kilech… Je to drobné ovoce, které má pod dužninou poměrně velkou pecku, takže stačí dát ovoce do pusy, opatrně okousat dužninu a pecku pak vyplivnout.
Pitanga je plod eugenie jednokvěté.





Anona
- Česky – anona/čerimoja
- Portugalsky – anona
Další velmi chutné ovoce, které se dá občas sehnat i v ČR, ale spíš vyjímečně, protože je poměrně náchylná na přepravu. Má příjemnou sladkokyselou chuť a má podobnou strukturu jako hruška. Je potřeba nechat anonu pořádně uzrát, aby byla na omak pěkně měkká. Uvnitř jsou větší černé pecičky, které je potřeba odstranit a pak je nejjednodušší dužninu vyjídat lžičkou.



Banány
- Česky – banán
- Portugalsky – banana
Banány asi nikdo z nás nepovažujeme za moc exotické ovoce, ale určitě ho také zmíním, protože banány jsou pro Madeiru opravdu typické a k Madeiře neodmyslitelně patří. Obecně druhy banánů, které se pěstují na Madeiře jsou menší, než ty, které známe běžně z našich obchodů. Taky je zajímavé, že hodně často se prodávají opravdu velmi zelené a musíte počkat, než dozrají. Samozřejmě u nás taky jsou někdy lehce zelené, ale takhle moc zelené se u nás většinou neprodávají. Na Madeiře jsem naopak měla pocit, že je občas problém sehnat banán, který by si rovnou člověk dal ten den ke svačině :p A musím říct, že madeirské banány mi chutnají víc než ty, které běžně seženeme v obchodech v ČR. Ty madeirské mají takovou výraznější chuť.
Banánovníky jsou na Madeiře opravdu rozšířené, hlavně tedy na jižním pobřeží. Přijde mi, že banánové plantáže jsou opravdu všude, a to i přímo v hlavním městě ve Funchalu. A když už ne plantáže, tak aspoň pár banánů na malé zahrádce. V naší čtvrti, kde máme byt, jsou u některých bytů malé zahrádky a i tady nesmí chybět banány. Je to celkem legrační takto uprostřed vnitrobloků bytových domů vidět banánovníky. I my na naší terase máme malý záhon se 4 banánovníky ☺
Věděli jste, že:
- každý banánovník má pouze jeden trs banánů a pak se rostlina musí dole celá odříznout a mezi tím už tam rostou nové výhony, ze kterých budou další banánovníky?
- Na světě je cca 1000 druhů banánů, na Madeiře se pěstuje 17 druhů.
- 20% produkce je pro místní potřebu a 80% jde na export do kontinentálního Portugalska (dříve se vyvážely i do Anglie, ale není jich tolik, aby se vyváželo i tam nebo jinam do Evropy, takže proto se prý vyváží jen do pevninského Portugalska).
- Jeden trs váží 40-100 kg.
V Lugar de Baixo můžete najít taky moc hezké banánové muzeum – BAM (Banana Museum of Madeira, Centro da Banana da Madeira) – bližší info a foto zde – https://lenkacestounecestou.cz/madeira-08-2023/#BAM_-_Muzeum_bananu
Je to opravdu moc hezké muzeum, krásně interaktivní, i s krátkým 3D kinem a dozvíte se spoustu zajímavých informací o pěstování banánů, historii, ale i exportu.
Jo a to, že se madeirské banány nesmí kvůli jejich malé velikosti vyvážet do EU a jinam, není pravda. Jednou to plácli v jednom českém dokumentu o Madeiře a od té doby se to všude opakuje. Ptala jsem se na to průvodkyně v muzeu a říkala, že se vyváží jen do pevninského Portugalska jen proto, že množství není tak velké, aby to pokrylo vývoz i do dalších zemí. To je jediný důvod, proč se nevyváží do jiných zemí.





Kaktusový fík
- Česky – kaktusový fík
- Portugalsky – tabaibo
Kaktusový fík je oválný a trnitý plod z opuncie. Opuncie rostou spontánně, nejsou pěstovány za účelem sbírání tohoto ovoce. Na Madeiře dozrává většinou mezi červencem až říjnem. Je několik druhů podle barvy dužniny. Na Madeiře je nejčastější kaktusový fík se světlezelenou dužninou. Další mají dužninu buď oranžovou nebo červenou. Tohle ovoce má příjemnou sladkou chuť, ale bohužel se nedá jíst po kilech, protože má v sobě dost tvrdých semínek. Ta se normálně jí, stačí lehce pokousat dužninu a spolknout i se semínky.
Na opuncii tedy narazíte na spoustě míst jen tak ve volné přírodě a můžete si teda tyto plody natrhat. Ale pozor, není to zrovna lehká disciplína, kaktusový fík je doslova posetý trny. A to nejen těmi velkými, které vidíte na první pohled, ale také spoustou malých drobných trnů, o které se člověk velmi snadno popíchá. Já už techniku trhání a loupání piluju nějaký ten pátek a našla jsem poměrně efektivní způsob jak natrhat kaktusové fíky bez popíchání – nejdřív jsem používala tlustou pracovní rukavici o nějaké to číslo větší, aby šla snadno sundat. V batohu jsem ji radši vozila všude sebou, když jsem cestovala po jižní Evropě, kdyby tam náhodou byly zralé opuncie. Jenže pak člověk musel s rukavicí manipulovat velmi opatrně, protože byla plná trnů. Při poslední návštěvě jsem na treku u místňáků okoukala ještě lepší a efektivnější způsob – stačí vzí pet lahev, kus odříznout a použít ji při trhání. Tím že je poměrně měkká, tak se s ní manipuluje celkem dobře a je to velmi efektivní ochrana před popícháním. A pak člověk nemusí kus lahve nikde skladovat a může jí rovnou vyhodit po treku do nejbližší popelnice.
Po natrhání pak dám fíky do uzavíratelný krabičky, zatřesu, aby se trny trochu sundaly a pak několikrát propláchnu vodou pod velkým proudem vody, aby to co nejvíc trnu smylo. Ale je jich tam fakt hodně, takže ani pak na ně radši moc nesahám, kdyby tam nějaký zbyly a oloupu to pomocí nože tak, že odkrojím oba konce a udělám podélný řez a pak jednoduše vyloupnu dužninu, která se jí.
Na Madeiře jsem viděla nějaké sběrače s takovými kleštěmi na teleskopických tyčích, aby dosáhli dále než jen na dosah ruky.





Fíky
- Česky – fík
- Portugalsky – higo
Fíky také určitě nemusím představovat, ty také určitě znáte. Na Madeiře se pěstují hlavně na jižním pobřeží, ale najdete je tak trochu všude včetně severu Madeiry, často i když vyrazíte na nějakou levádu, tak tam najdete stromy fíků místních zemědělců a nebo jen tak divoce rostoucí fíky, takže si můžete natrhat 🙂
Fíky obvykle dozrávají mezi červencem a zářím.



Avokádo
- Česky – avokádo
- Portugalsky – abacate
Avokádo asi nemusím představovat, to určitě znáte z Čech. Na Madeiře se avokádo poměrně hojně pěstuje a lidé ho mají na zahrádkách. Jednou jsme před začátkem levády obdivovaly krásně obsypaný strom s plody avokáda a majitelka nám dala každé z nás pár kousků na cestu 🙂
Avokádo lze pěstovat až do nadmořské výšky 400 m na jižním pobřeží a 150 m na severním pobřeží ostrova. Většina produkce se nachází v Santaně, Funchalu, Santa Cruz a Calhetě. Mnoho lidí má avokádovníky na svých malých pozemcích nebo zahradách. Produkce na ostrově v posledních letech neustále roste.
Nejvíce se prodávají dvě odrůdy: „Hass“ (s drsnější, tmavší slupkou) a „Fuerte“ (s hladkými plody hruškovitého tvaru). Typická sezóna trvá od října do července.




Mango
- Česky – mango
- Portugalsky – mango/ manga
Další ovoce, které určitě dobře znáte, protože se dá v ČR bez problémů sehnat. Ale přesto doporučuju vyzkoušet mango na Madeiře, ještě nikdy jsem nejedla tak krásně zralé a sladké, oproti tomu, které běžně seženeme v našich obchodech. Na Madeiře se mango pěstuje hlavně na jižním pobřeží.




Tamarillo
- Česky – rajčenka, tamarillo
- Portugalsky – tomate ingles/tamarilho
Tamarillo je další ovoce, které se dá vyjímečně koupit i v ČR. Když je pěkně zralé, stačí rozříznout napůl a vyjídat lžičkou. Má takovou poměrně výraznou kyselejší chuť.
Rajčenka neboli tamarillo je plodem rostliny, která pochází z And. Na ostrově Madeira je najdete všude, od 300 metrů nad mořem na severním pobřeží až po 400 metrů nad mořem na jižním pobřeží. Většina produkce je však soustředěna na malých plantážích v obcích Santana (Arco de São Jorge, São Jorge a Santana) a Santa Cruz (Camacha).
Jak již název napovídá, plody připomínají rajčata, jsou oválné, červené a mírně špičaté.


Madeirská borůvka
- Česky – „madeirská“ borůvka
- Portugalsky – uva-de-serra
Uva-de-serra, Vaccinium padifolium, je druh borůvky, který se hojně vyskytuje na ostrově Madeira. Je velmi běžný v nadmořských výškách mezi 800 a 1700 metry nad mořem. Je to keř nebo malý strom, který dorůstá výšky 1,5 až 6 metrů.
Narazili jsme na ně např. na treku Vereda do Fanal nebo třeba na Levadě do Moinho na západě Madeiry. Nejvíc borůvek jsme našli na Levada dos Cedros.




Granátové jablko


Papája
- Česky – papája
- Portugalsky – papaia
Papája je tropické ovoce z papájovníku (Carica papaya). Plody lze sklízet prakticky po celý rok, ale v létě jsou úrody častější. Na Madeiře se pěstování papáji soustředí zejména na jižním pobřeží, do nadmořské výšky 250 metrů, často v malých sadech nebo na jednotlivých stromech. Největší úspěchy má pěstování v oblasti Ponta do Sol díky příznivým klimatickým podmínkám.
Papája má sladkou chuť a měkkou dužinou plnou drobných černých semen, která se odstraňují před konzumací. Papája se konzumuje čerstvá či ve formě šťáv, smoothies, pudinků, marmelád nebo dokonce likérů.


Guava
- Česky – guava
- Portugalsky – goiaba
Guava (Psidium pyriferum) je tropické ovoce pocházející z Ameriky. Je to ovoce plné semen, s jemnou a sladkou chutí, obvykle růžového vnitřku a relativně nízkou energetickou hodnotou.
Obvykle plodí na podzim a v zimě, mezi říjnem a únorem. Jejich produkce se soustřeďuje hlavně na jižní pobřeží Madeiry, zejména v oblastech Funchal, Câmara de Lobos a Ribeira Brava.
Guava se také používá k výrobě džemů, smoothies, šťáv a likérů.


Kiwi
- Česky – kiwi
- Portugalsky – kiwi
Dále se na Madeiře pěstuje kiwi. Narazili jsme na něj například na Levada do Santana, kde byl sad s tímto ovocem.

Jedlé kaštany
- Česky – jedlý kaštan
- Portugalsky – castanha
Kaštanovník jedlý (Castanea sativa) produkuje plody známé jako kaštany. Tyto plody jsou obklopeny tvrdým skořápkovitým obalem nebo ostnem a obsahují jednu nebo více jedlých oříšků uvnitř.
Kaštany se konzumují pečené, vařené nebo využívány ve sladkých nebo slaných pokrmech.
Madeira nabízí příznivé podmínky pro pěstování jedlých kaštanů. Na Madeiře jsou jedlé kaštany tradiční součástí místní kuchyně. Používají se k přípravě pokrmů, polévek, dezertů a také jako příloha k masu.
Hlavní produkce kaštanů se soustřeďuje v Jardim da Serra, Curral das Freiras a Serra de Água v nadmořské výšce od 400 do 1 000 metrů.
V Curral das Freiras hrají kaštany dokonce hlavní roli a již po tři desetiletí se zde koná kaštanová slavnost, která je mezi Madeiřany i návštěvníky velmi oblíbená a koná se obvykle 1. listopadu. Na této slavnosti si můžete pochutnat na pečených kaštanech, které jsou pro podzim v celém Portugalsku velmi typické, na kaštanových marmeládách, typických pokrmech, likérech a dokonce i na mouce z tohoto všestranného ovoce.

Hroznové víno
- Česky – hroznové víno
- Portugalsky – uva
Pro Madeiru je typické také pěstování hroznů.
Naprostá většina hroznů pěstovaných na souostroví je určena k výrobě vína, i když některé jsou určeny i k prodeji na tradičních trzích.
Hrozny jsou samozřejmě spojeny s výrobou madeirského vína.

Tak co, jaké ovoce vás nejvíc láká ochutnat?

Jaké další ovoce jste na Madeiře ochutnali?
Pokud se chystáte na Madeiru, mrkněte na další články v sekci Madeira, kde najdete itineráře, cestopisy z mých cest se spoustou užitečných tipů a články s užitečnými tipy (autobusy na Madeiře, odkazy, mobilní aplikace týkající se Madeiřy atd.)
https://lenkacestounecestou.cz/category/madeira/
Pokud se vám článek líbil a ušetřil vám čas při plánování vaší dovolené a chtěli byste přispět na provoz tohoto webu, můžete mi poslat nějakou symbolickou částku na účet 1017134683/5500
Tvorba webu zabere spoustu času a provoz webu i nějaké ty peníze, ale určitě nechci vytvářet jako ostatní nějaké placené e-booky či placené členské sekce, takže web bude vždy pro všechny celý zdarma, protože není nad to, když mi posíláte milé zprávy, jak vám můj blog pomáhá při plánování vašich cest Ale kdybyste mě chtěli podpořit a obdarovat mě nějakým dobrovolným příspěvkem na provoz webu, určitě mě potěší jakákoliv částka, kterou mi zašlete


Mohlo by se vám také líbit
