Bolo do caco
Bolo do caco je výborné madeirské pečivo, po kterém se můžu opravdu utlouct. Už jste ho také ochutnali?
Dělá se na více způsobů:
- Bolo do caco s česnekovým máslem – řekla bych, že tohle je ta největší klasika, která se podává snad ve všech restauracích jako předkrm
- Bolo do caco prodávané na ulici – standardně má podlouhlý tvar, je také potřený česnekovým máslem a jsou různé varianty jako salámová (chouriҫo) nebo třeba se sýrem a anglickou slaninou.
- Prego no bolo do caco – bolo do caco s tenkým plátkem hovězího masa
- Prego no bolo do caco especial – kromě plátku masa, tam bývá např. ještě volské oko, sýr, šunka, salář a rajče
- Bolo de caco plněný např. trhaným kuřetem
Ale já mám stejně nejradši tu nejjednodušší variantu s česnekovým máslem. A když je do další návštěvy Madeiry ještě daleko, dělám bolo de caco doma.
Originál je samozřejmě originál, ale i moje varianta je moc dobrá. Je to opravdu jednoduché, tak to určitě zkuste, níže najdete recept a odkaz na video, které jsem našla na internetu (video je sice v portugalštině, ale myslím, že pro názornost postupu se může hodit i pokud neumíte portugalsky).
A jestli si budete lámat hlavu, proč vaše bolo do caco je ve srovnání s madeirským poněkud oranžovější, tak je to proto, že na Madeiře mají jiný druh batátů, které jsou světle žluté jako normální brambory.
Recept bolo do caco
Těsto
- 1 kg hladké mouky
- 750 g batátů
- 1 lžička soli
- 25g droždí (nebo lze použít i sušené droždí)
- cca ½ litru teplé vody (voda, ve které se vařily batáty)
Nejdříve si ve vodě uvaříme batáty. Necháme je vychladnout a poté rozmačkáme na kaši.
Do velké mísy dáme rozmačkané batáty, hladkou mouku, sůl a droždí (můžeme nejdříve droždí rozmíchat s vodou).
Přidáme trochu teplé vody a zaděláme těsto. Vodu přidáváme postupně podle potřeby tak, aby těsto bylo hustší a jen lehce lepivé. Pořádně prohněteme a pak těsto trochu poprášíme moukou a necháme kynout aspoň hodinu.
Jakmile je těsto vykynuté, dáme těsto na vál a rozdělíme ho asi na 8 kousků (podle toho jak velké chceme bolo de caco) a uděláme z těsta bochánky asi 2 cm vysoké. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 30 minut kynout.
Pečeme na pánvi (nemáme-li pečící desku) na sucho bez oleje. Pánev necháme rozpálit jen mírně, aby se nám bolo de caco nepřipalovalo. Pečeme na pánvi asi 15 minut z každé strany (záleží na sporáku, já z 9 stupňů používám stupeň 5, ale chce to vyzkoušet, aby se vám to nepřipálilo).
Po upečení rozřízneme napůl a potřeme česnekovým máslem a jíme teplé.
Bolo de caco – video s postupem, které jsem našla na netu: https://www.receitasdeculinaria.tv/receita-do-bolo-do-caco-tipico-da-ilha-da-madeira/
Česnekové máslo
- 100 g změklého másla
- 3 stroužky česneku
- lžíce nasekané petržele
- sůl
- trochu pepře
Česnekové máslo se připravuje tak, že nadrobno nakrájíme česnek, přidáme sůl, trochu pepře a asi 1 lžíci petržele a ve hmoždíři utřeme. Pak přidáme do změklého másla a pořádně promícháme. Když zrovna nemám po ruce petržel, tak si tak trochu zahraju na Babicu a místo petržele použiju sušené bylinky – oregáno, bazalku a trochu tymiánu).
Pokud nějaký bolo de caco zbyde, dá se zamrazit a po rozmražení stačí rozpéct na pánvi.
Video z internetu s postupem: https://www.receitasdeculinaria.tv/receita-da-manteiga-de-alho-perfeita-para-uma-entrada/
Tady můj výtvor 🙂
A tady najdete fotky z restaurací:
Až budete na Madeiře, určitě nezapomeňte tuto dobrotu ochutnat a mrkněte na některý z mých článků o Madeiře, určitě tam najdete spoustu informací, které se vám budou při plánování dovolené hodit – https://lenkacestounecestou.cz/category/madeira/
Nabídka ubytování v našem bytě 3+1
- Jestli se chystáte na Madeiru, rádi vám nabídneme ubytování v našem bytě 3+1 s velkou terasou ve Funchalu, v klidné části mezi místními.
- Je to ideální výchozí bod jak pro cestování autem, tak i autobusem.
- Bližší informace, foto a ceník najdete zde – https://lenkacestounecestou.cz/madeira/