Recept bolo do caco
Těsto
- 1 kg hladké mouky
- 750 g batátů
- 1 lžička soli
- 25g droždí (nebo lze použít i sušené droždí)
- cca ½ litru teplé vody (voda, ve které se vařily batáty)
Nejdříve si ve vodě uvaříme batáty. Necháme je vychladnout a poté rozmačkáme na kaši.
Do velké mísy dáme rozmačkané batáty, hladkou mouku, sůl a droždí (můžeme nejdříve droždí rozmíchat s vodou).
Přidáme trochu teplé vody a zaděláme těsto. Vodu přidáváme postupně podle potřeby tak, aby těsto bylo hustší a jen lehce lepivé. Pořádně prohněteme a pak těsto trochu poprášíme moukou a necháme kynout aspoň hodinu.
Jakmile je těsto vykynuté, dáme těsto na vál a rozdělíme ho asi na 8 kousků (podle toho jak velké chceme bolo de caco) a uděláme z těsta bochánky asi 2 cm vysoké. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 30 minut kynout.
Pečeme na pánvi (nemáme-li pečící desku) na sucho bez oleje. Pánev necháme rozpálit jen mírně, aby se nám bolo de caco nepřipalovalo. Pečeme na pánvi asi 15 minut z každé strany (záleží na sporáku, já z 9 stupňů používám stupeň 5, ale chce to vyzkoušet, aby se vám to nepřipálilo).
Po upečení rozřízneme napůl a potřeme česnekovým máslem a jíme teplé.
Bolo de caco – video s postupem, které jsem našla na netu: https://www.receitasdeculinaria.tv/receita-do-bolo-do-caco-tipico-da-ilha-da-madeira/
Česnekové máslo
- 100 g změklého másla
- 3 stroužky česneku
- lžíce nasekané petržele
- sůl
- trochu pepře
Česnekové máslo se připravuje tak, že nadrobno nakrájíme česnek, přidáme sůl, trochu pepře a asi 1 lžíci petržele a ve hmoždíři utřeme. Pak přidáme do změklého másla a pořádně promícháme. Když zrovna nemám po ruce petržel, tak si tak trochu zahraju na Babicu a místo petržele použiju sušené bylinky – oregáno, bazalku a trochu tymiánu).
Pokud nějaký bolo de caco zbyde, dá se zamrazit a po rozmražení stačí rozpéct na pánvi.
Video z internetu s postupem: https://www.receitasdeculinaria.tv/receita-da-manteiga-de-alho-perfeita-para-uma-entrada/