Bolo do caco
Madeira

Bolo do caco

  •  

Bolo do caco je výborné madeirské pečivo, po kterém se můžu opravdu utlouct. Už jste ho také ochutnali?  

Dělá se na více způsobů:

  • Bolo do caco s česnekovým máslem – řekla bych, že tohle je ta největší klasika, která se podává snad ve všech restauracích jako předkrm
  • Bolo do caco prodávané na ulici – standardně má podlouhlý tvar, je také potřený česnekovým máslem a jsou různé varianty jako salámová (chouriҫo) nebo třeba se sýrem a anglickou slaninou.
  • Prego no bolo do caco – bolo do caco s tenkým plátkem hovězího masa
  • Prego no bolo do caco especial – kromě plátku masa, tam bývá např. ještě volské oko, sýr, šunka, salář a rajče
  • Bolo de caco plněný např. trhaným kuřetem

 

Ale já mám stejně nejradši tu nejjednodušší variantu s česnekovým máslem. A když je do další návštěvy Madeiry ještě daleko, dělám bolo de caco doma.

Originál je samozřejmě originál, ale i moje varianta je moc dobrá. Je to opravdu jednoduché, tak to určitě zkuste, níže najdete recept a odkaz na video, které jsem našla na internetu (video je sice v portugalštině, ale myslím, že pro názornost postupu se může hodit i pokud neumíte portugalsky).

A jestli si budete lámat hlavu, proč vaše bolo do caco je ve srovnání s madeirským poněkud oranžovější, tak je to proto, že na Madeiře mají jiný druh batátů, které jsou světle žluté jako normální brambory.

Recept bolo do caco

Těsto

  • 1 kg hladké mouky
  • 750 g batátů
  • 1 lžička soli
  • 25g droždí (nebo lze použít i sušené droždí)
  • cca ½ litru teplé vody (voda, ve které se vařily batáty)

Nejdříve si ve vodě uvaříme batáty. Necháme je vychladnout a poté rozmačkáme na kaši.

Do velké mísy dáme rozmačkané batáty, hladkou mouku, sůl a droždí (můžeme nejdříve droždí rozmíchat s vodou).

Přidáme trochu teplé vody a zaděláme těsto. Vodu přidáváme postupně podle potřeby tak, aby těsto bylo hustší a jen lehce lepivé. Pořádně prohněteme a pak těsto trochu poprášíme moukou a necháme kynout aspoň hodinu.

Jakmile je těsto vykynuté, dáme těsto na vál a rozdělíme ho asi na 8 kousků (podle toho jak velké chceme bolo de caco) a uděláme z těsta bochánky asi 2 cm vysoké. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 30 minut kynout.

Pečeme na pánvi (nemáme-li pečící desku) na sucho bez oleje. Pánev necháme rozpálit jen mírně, aby se nám bolo de caco nepřipalovalo. Pečeme na pánvi asi 15 minut z každé strany (záleží na sporáku, já z 9 stupňů používám stupeň 5, ale chce to vyzkoušet, aby se vám to nepřipálilo).

Po upečení rozřízneme napůl a potřeme česnekovým máslem a jíme teplé.

Bolo de caco – video s postupem, které jsem našla na netu: https://www.receitasdeculinaria.tv/receita-do-bolo-do-caco-tipico-da-ilha-da-madeira/

Česnekové máslo

  • 100 g změklého másla
  • 3 stroužky česneku
  • lžíce nasekané petržele
  • sůl
  • trochu pepře

Česnekové máslo se připravuje tak, že nadrobno nakrájíme česnek, přidáme sůl, trochu pepře a asi 1 lžíci petržele a ve hmoždíři utřeme. Pak přidáme do změklého másla a pořádně promícháme. Když zrovna nemám po ruce petržel, tak si tak trochu zahraju na Babicu a místo petržele použiju sušené bylinky – oregáno, bazalku a trochu tymiánu).

Pokud nějaký bolo de caco zbyde, dá se zamrazit a po rozmražení stačí rozpéct na pánvi.

Video z internetu s postupem: https://www.receitasdeculinaria.tv/receita-da-manteiga-de-alho-perfeita-para-uma-entrada/

Tady můj výtvor 🙂

Bolo do caco

A tady najdete fotky z restaurací:

Bolo do caco
Bolo do caco s česnekovým máslem
Bolo do caco
Bolo do caco s česnekovým máslem
Bolo do caco
Bolo do caco s česnekovým máslem
Prego no bolo do caco
Prego no bolo do caco
Prego no bolo do caco
Prego no bolo do caco

Takže jestli se chystáte na Madeiru, určitě nezapomeňte tuto dobrotu ochutnat a mrkněte na některý z mých článků o Madeiře, určitě tam najdete spoustu informací, které se vám budou při plánování dovolené hodit – https://lenkacestounecestou.cz/category/madeira/

Please follow and like us:

  •  

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *