Měna
Na Islandu mají islandskou korunu, ale nakonec jsme neměnily žádnou hotovost ve směnárně, ani nevybíraly ISK z bankomatu. Po celou dobu nám stačila platební karta, kterou berou opravdu všude, i na WC. Jen jednou na WC byla kasička, ale šlo do kasičky hodit i 1 EUR místo islandských korun…
Ceny
Island není zrovna levný, takže např. chléb stojí cca 200 Kč, čokoládový závitek či croissant skoro 100 Kč.
Ceny v restauracích začínají na 400 Kč, pokud jdete třeba do nějaké obyčejné asijské nebo na pizzu atd., jinak spíš 600 Kč i výše.
Itinerář a ubytování
Je na vás, zda zvolíte road trip kolem ostrova nebo vyjíždět z jednoho místa, nebo udělat jen menší okruh.
Pokud chcete udělat road trip kolem celého ostrova, doporučuju jet minimálně na 2 týdny a i tak budete trávit v autě hodně času, protože přejezdy mezi jednotlivými místy jsou opravdu velké.
Já bych doporučila spíš menší okruh a nějaké 3 – 4 ubytování, ze kterých budete vyjíždět v dané dny do okolí. I tak minimálně 10 dní, týden je na Island opravdu málo.
Protože mám možnost ubytování přes home Exchange, zvolila jsem jediné ubytování v Reykjavíku, kde jsem dostala nabídku na krásný home exchange. Ale uznávám, že to není ideální, na některá místa to bylo hodně daleko, ale naštěstí i při jízdě autem se neustále kocháte krásnou přírodou, takže ani jízda autem nebyla nuda. Naštěstí jsme měly v partě 2 řidičky, takže se střídaly. Ale tady jsou ty vzdálenosti tak velké, že jestli nejste limitování tak jako já ubytováním přes home exchange, tak doporučuju vystřídat více ubytování v okruhu, který si zvolíte.
Výlety je dobré volit podle počasí, my vždy den před mrkly na appku Windy a počasí sedělo.
Covid formality
První cesta, kdy konečně opravdu žádné covid formality, Island nepožaduje momentálně žádné očkování, testy ani příjezdový formulář. Ani ve Vídni na letišti a v letadle nebyly nutné roušky a respirátory.
Ale tohle se samozřejmě může opět změnit, takže před cestou si informace určitě ověřte, odkaz níže:
https://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/evropa/island/cestovani/covid_19.html
Počasí
Počasí jsem sledovala na appce Windy, která se mi osvědčila ve více lokalitách. A i když je tady počasí velmi proměnlivé, poměrně to sedělo.
My teda měly úžasné štěstí, z celého pobytu nám pršelo jen poslední den a ve dvou dnech pršelo, jen když jsme jely zpět domů autem, jinak přes den nikdy. Takže kromě posledního dne jsem vytahovala pláštěnku jen u vodopádů.
Co se teploty týče, tak někdy bylo cca 10°C, některé dny poměrně teplo na místní poměry, nějakých 15-17°C, takže jsem někdy měla jen mikinu.
Aplikace Windy – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.windyty.android&gl=US
Nakupování
Nejlepší je nakupovat v supermarketech Bónus či Kronan, jsou levnější než některé jiné řetězce.
Restaurace
Restaurace tu opravdu nejsou levné, takže je lepší si vařit a na oběd si udělat nějaký sandwich. Po cestě stejně na moc restaurací nenarazíte, takže se na to nelze spoléhat.
Jídlo v restauraci (např. asijská restaurace nebo pizza) začíná tak na 400 Kč, jinak spíše klidně 600 Kč…My za celou dobu byly v restauraci 3x, 2x asijská a 1x restaurace, kde měli jen pizzu, fish and chips a burgery, to mi přišlo, že bylo hodně časté menu…
Takže často docela fádní menu, ale je fakt, že když jsem četla něco o typické islandské kuchyni, tak nejenže to nebylo lákavé, ale spíš docela odpudivé:
Hákarl: žraločí maso, které se musí na pár týdnů až měsíců zakopat pod zem, zasypat hlínou nebo pískem a stlačit těžkými kameny, aby se zbavilo původního jedu. Po této proceduře se žraločí maso zavěsí a usuší.
Hrútspungar: další jídlo pro otrlé – masný výrobek podobný české tlačence s tím rozdílem, že hrútspungar je vyroben z beraních varlat.
Svið: vařená ovčí hlava a za největší delikatesu prý někteří považují oči.
Harðfiskur: oblíbená pochoutka, kterou mnozí Islanďané jedí jen tak na zob, třeba místo obyčejných brambůrků. Jsou to sušené kousky ryby, které si místní pomazávají máslem. To mu dodá na slanosti a lépe díky němu klouže do krku. Tohle je jediná pochoutka, kterou jsem si v supermarketu koupila, protoze ryby mám ráda. Mě to chutná. Ale po tom, co jsem to otevřela v obýváku, jsem hned od holek dostala zákaz, a směla jsem to jíst jen v přírodě na treku :p Ono to totiž zrovna nevoní… No, to je slabé slovo, prostě to totálně zasmradilo celý obývák, i když jsem to otevřela jen na chviličku a hned jsem ten sáček musela zas zavřít. Má to opravdu intenzivní čuch rybiny :p