Rhodos Tsambika
Evropa

Řecko – Rhodos


Už je to sice nějaký ten pátek, co jsme byli s manželem v Řecku na Rhodosu, ale to jsem ještě blog nepsala, a tak doufám, že mi prominete, že tentokrát to nebude tak podrobné jako aktuální cesty. Ale říkala jsem si, že i tak by se někomu mohly hodit pro inspiraci nějaké fotky, itinerář  a rady, co na Rhodosu navštívit.

Datum: 31.5.2011 – 10.6.2011

Itinerář

Den 1 – odlet z Brna

Den 2 – Kiotári + pláž

Den 3 – Kiotári + pláž

Den  4 – Lindos, Monolithos, pláž Fourni, Prasonisi

Den 5 – Rhodos , Lázně  Kallithea, Sedm pramenů

Den 6 –  Moni Tsambika, Zátoka Antonyho Quinna

Den 7 – Údolí motýlů

Den 8 –  kostelíky, Kámiros

Den 9 – hrad Kritinia

Den 10 – Kiotári – pláž

Den 11 – odlet do Brna

Navštívená místa

https://mapy.cz/s/jumaferugo

Doprava

Letěli jsme z Brna 31.5.2011. Tenkrát jsme ještě byli zvyklí jezdit s cestovkou, takže jsme nemuseli řešit letenky a ubytování zvlášť.

 

Hotel

Byli jsme ubytovaní na jinu ostrova v klidném letovisku Kiotári ve 4* hotelu Mitsis Rhodos village (https://mapy.cz/s/bukoluvemu). Měli jsme all inclusive a jídlo bylo v hotelu super, mohu doporučit. Hotel byl od pláže cca 150 metrů.

Do té doby jsme byli zvyklí spíše na válecí dovolené na pláži, ale oba nás to jaksi přestalo bavit a rozhodli jsme se, že si půjčíme auto a procestujeme celý ostrov. Auto jsme si půjčovali přes cestovku, protože zrovna v rámci first minute tam byla akce, takže 3 dny půjčení auta bylo zdarma, trochu jsme si připlatili a auto jsme si půjčili na 6 dní.

Mitsis Rhodos Village
Mitsis Rhodos Village
Mitsis Rhodos Village

Den 2 + 3

První dva dny jsme se rozhodli užít si bazénu a pláže. Pláž zde byla písečná. Mám radši malé zátoky se skálami, takže tahle pláž v Kiotári mě nijak zvlášť nedachla.

Den 4

Lindos

Z našeho letoviska Kiotári jsme to měli blízko do nedalekého městečka Lindos a tak jsme se rozhodli jako první navštivit tohle městečko. Je to krásné malebné městečko s úzkými uličkami.  Za návštěvu určitě stojí akropole v Lindosu, nahoru se můžete dostat buď po svých nebo na oslovi. Z akropole je krásný výhled na Pavlovu zátoku.

https://mapy.cz/s/rocehajeka

Akropole Lindos web – http://odysseus.culture.gr/h/3/eh355.jsp?obj_id=2383

Vstupné – 12 EUR (r. 2020)

V Lindosu také můžete navštivit antické divadlo.

https://mapy.cz/s/kuhakuseva

Lindos
Lindos
Lindos
Lindos
Lindos
Lindos
Rhodos Lindos
Lindos
Lindos
Lindos
Lindos
Lindos

Monolithos

Další zastávkou byl hrad Monolithos. Je to bývalá johanitská pevnost, dnes však zbyly prakticky jen obvodové zdi. Autem se dá dojet na malé parkovište pod hradem a k hradu vede cestička malým lesíkem nahoru po schodech. Je odsud opravdu nádherný výhled na moře, návštěvu opravdu doporučuju.

Vstupné – zdarma 🙂

https://mapy.cz/s/fojuhohupo

Monolithos
Monolithos
Monolithos

Pláž Fourni

Hned kousek od hradu Monolithos rozhodně stojí za návštěvu krásná pláž Fourni. Tahle pláž rozhodně nebyla přeplněná turisty. Na pláži je i malé občerstvení.

https://mapy.cz/s/dudocududa

Fourni beach
Fourni beach

Prasonisi

Dále jsme se vydali na úplný jih ostrova Prasonisi. Je to ráj především pro ty, kteří mají rádi kitesurfing. Takovou zajímavostí je, že se tady setkává Středozemní a Egejské moře. Při přílivu je pláž pod vodou a tak jednou nohou můžete stát v Egejském a druhou nohou ve Středozemním moři. Někteří zajíždí až na pláž autem, ale to úplně nedoporučuju, abyste s menším autem z autopůjčovny nezapadli do písku. I větší auta občas zapadla do jemného písku.

https://mapy.cz/s/hapucehefe

Prasonisi
Prasonisi
Prasonisi
Prasonisi

Den 5

Rhodos

Další den jsme se vydali na druhý konec ostrova do hlavního města Rhodos. I když se jedná o hlavní město, jako hlavní město vůbec nepůsobí. Nejdřív  jsme se prošli centrem města.

Rhodos
Rhodos

Ulice rytířů

Dále jsme se prošli ulicí Rytířů, která byla hlavní ulicí Starého města kde žili rytíři. Vede přímo od přístavních městských hradeb nahoru k Paláci velmistrů a je v Evropě jedinou plně zachovanou obytnou ulicí z počátku 16. Století.

https://mapy.cz/s/futumojubo

Rhodos Ulice rytířů
Rhodos Ulice rytířů

Palác velmistrů

Poté jsme navštívili Palác velmistrů, obrovskou pevnost s dlouhými hradbami.

https://mapy.cz/s/bakavevego

Rhodos palác velmistrů
Rhodos palác velmistrů

Lázně  Kallithea

Dále jsme navštívili lázně Kallithea. Je tam i hezká malá pláž ke koupání.

https://mapy.cz/s/gazapedaku

Web – https://kallitheasprings.com/

Vstupné – 5 EUR (rok 2020)

Lázně Kallithea

Sedm pramenů

Eptá pigés

Poté jsme udělali krátkou zastávku u Sedmi pramenů. Je to přírodní park vedoucí podél potoka, který pak zmizí v 180 metrů dlouhém tunelu. Tunel je možné projít, je tam voda asi tak po kotníky. Na konci je menší jezírko. Vzhledem k počtu lidí jsme si tuhle atrakci nechali ujít a šli jsme horem nad tunelem. Hezká procházka, ale oproti ostatním místům, které jsme viděli, mě až tak nenadchlo, takže kdybysme měli méně času, tohle místo bych klidně vynechala.

https://mapy.cz/s/joderubaje

Den 6

Moni Tsambika

Dále jsme se rozhodli navštívit Moni Tsambika, klášter zasvěcený Panně Marii z Tsambiky.

Dá se vyjet dost velký kus nahoru a pak se jde po schodech nahoru až ke klášteru. No, my jsme museli jít pěšky ještě o kus víc, protože evidentně náš Fiat Panda byla už docela šunka a ten krpál nahoru se nám nepodařilo vyjet ani na jedničku a tak jsme museli zaparkovat o kus níže na “neoficiálním parkovišti”. Jasně, co bysme chtěli od Fiata Pandy, ale ostatní auta stejné značky ten kopec zvládli vyjet.

Nahoře je opravdu nádherný výhled, rozhodně tohle místo stojí za návštěvu, ten výhled je doslova dech beroucí.

Tsambika
Tsambika

Ke klášteru se váže legenda o manželském páru, který se trápil tím, že neměli dítě, i když si ho moc přáli. Jednoho večera muž uviděl na blízké hoře tajemnou záři (slovo Tsambika znamená v řečtině „ohnivá záře“), další den zase a když se to opakovalo i třetí noc, rozhodl se vydat nahoru. Na vrcholu skály našel zářící ikonu Panny Marie, začal se k ní modlit a prosit o dítě. Panně Marii slíbil, že pokud jeho prosby vyslyší, postaví ji tu krásný klášter a ikonu uloží do něj. Když se muž vrátil domů, žena na něj už čekala s radostnou novinkou. Muž na svůj slib nezapomněl a nahoře na skále postavil klášter a narozenou dceru manželé pojmenovali Tsambika. Na ostrově Rhodos dodnes jména Tsambika (dívčí) a Tsambikos (chlapecké) patří mezi oblíbená jména.

Dodnes proto ke klášteru Panagia Tsambika putují ženy, které se tu modlí za zrození dítěte. Pokud jsou jejich prosby vyslyšeny, dávají dětem jméno Tsambika či Tsambikos. Když jsme před pár lety byli s našim synem na zápisu v jedné brněnské školce, všimli jsme si, že děti dostávali za něco razítka a u jednoho z nich bylo napsáno i jméno Tsambika. Dle statistik jediná Tsambika v Česku. Náhoda nebo že by maminka této holčičky putovala k tomuto klášteru a její prosba byla vyslyšena? Kdo ví 🙂

https://mapy.cz/s/kobavegozu

Tsambika
Tsambika
Tsambika

Zátoka Antony Quinna

Dále jsme navštívili krásnou písečnou pláž Antony Quinna, je to moc hezká pláž mezi skálami v zátoce.

https://mapy.cz/s/dokokenubu

Antony Quinn beach
Antony Quinn beach
Antony Quinn beach

Hned vedle je ještě jedna pěkná pláž Ladiko Bay

Den 7 

Údolí motýlů

Údolí motýlů (řecky Petaloudes), je 5 km dlouhé údolí ve vnitrozemí ostrova. V údolí je i díky protékající říčce vytvářeno zvláštní vlhké a svěží mikroklima, které sem každoročně láká tisíce motýlů přástevníka kostivalového. Nejvíce motýlů by tam mělo být přes léto, na začátku června jsme tam ale prakticky žádné neviděli. Návštěvníkům je zpřístupněno asi jen 1 km rezervace.

https://mapy.cz/s/dovozadara

Odpoledne jsme strávili na pláži Tsambika.

Tsambika

Den 8

Klášter Moni Thari

Další den byl první zastávkou klášter Moni Thari. Tenhle klášter se mi moc líbil. Přiběhl tam k nám jeden mnich, který nám hned nabízel nějaký kousky chleba, tak jsme si ze slušnosti vzali a předstírali jsme jak nám chutná, protože teda nebyl nic moc.

https://mapy.cz/s/cuvuzefofa

Moni Thari
Moni Thari
Moni Thari

Kostel Saint Nectarius

Další den byl první zastávkou kostel Saint Nectarius.

https://mapy.cz/s/dokegofugu

Kostelík Agios Nikolaos Fountoukli

Další zastávkou byl kostelík Agios Nikolaos Fountoukli.

https://mapy.cz/s/netapahape

Kámiros

Dále jsme navštívili na západním pobřeží starověký Kámiros, areál antického města z doby zhruba 1 000 až 500 let př. n.l. starověkého Řecka. Najdete zde zbytky antických domů, chrámů, lázní atd. Výhled na moře spolu s okolní zelení a borovicemi je opravdu nádherný.

Vstupné – 7 EUR

Kámiros
Kámiros
Kámiros
Kámiros
Kámiros
Kámiros
Kámiros
Kámiros

Den 9

Hrad Kritinia

Poslední den, kdy jsme měli půjčené auto jsme navštívili hrad Kritinia, ze kterého je hezký výhled.

Vstupné – zdarma 🙂

https://mapy.cz/s/lacerulase

Den 10

Poslední den jsme strávili u bazénu a na pláži. Rhodos mě opravdu nadchl, musím říct, že ze 4 řeckých ostrovů, které jsem navštívila, patří spolu s Korfu k mým nejoblíbenejším.

Please follow and like us:

Jeden komentář

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *