Evropa,  Rakousko

Rakousko – ledová jeskyně


Největší ledová jeskyně na světě a dvoustupňový vodopád

Na tento jednodenní výlet do Rakouska s CK Cesty Evropou jsme vyrazila s mým taťkou. Na programu byla návštěva nějvětší ledové jeskyně Eisriesenwelt a vodopádu Gollinger Wasserfall. Opravdu tento jednodenní výlet mohu jen doporučit, bylo to nádherné.

Datum: 18.5.2024

Navštívená místa

https://mapy.cz/s/bubemuzuja

CK Cesty Evropou

Na tento výlet jsme jeli opět s cestovní kanceláří Cesty Evropou. Jeli jsme s nimi už po několikáté a jako vždy vše proběhlo bez problémů, organizace byla jako vždy velmi dobrá.

Tato CK se specializuje pořádání jednodenních výletů do okolních zemí ale i na zajímavá místa v České republice. Takže jestli chcete letos vyrazit, určitě mrkněte nejen na tento výlet, ale na celkovou nabídku, která je fakt zajímavá 😊 

Odkaz CK Cesty Evropou – https://cestyevropou.cz/klient/index.php

Odkaz na tento výlet – https://cestyevropou.cz/zajezdy/eisriesenwelt.php

My jsme vyjížděli z Českých Budějovic v 4:45, ale jinak jsou pro tento výlet ještě nástupní místa v Praze, Benešově a v Táboře.

K jeskyni jsme měli dorazit už v 9:00, ale před Salzburkem byla obrovská zácpa, kde jsme čekali cca 3 hodiny, takže k jeskyni jsme dorazili až po poledni. Hrozilo, že vodopád už nestihneme, ale nakonec jsme ho stihli, takže jsme byli rádi, že se zvládlo dodržet program.

Ledová jeskyně Eisriesenwelt

Jeskyně Eisriesenwelt se nachází kus za Salzburkem. K jeskyni se dá dostat lanovkou. K lanovce je to příjemná, asi 20 minutová procházka s krásnými výhledy na okolní hory.

Lanovka je asi pro 15 lidí a je pěkně strmá, takže super zážitek a krásné výhledy 🙂

Od lanovky je to k jeskyni asi dalších 20 minut do mírného kopce a opět s překrásnými výhledy.

Celý jeskynní systém má neuvěřitelnou délku přes 42 km. Trasa pro návštěvníky má má zhruba 1 km a zdolá se převýšení zhruba 130 metrů po několika schodištích (celkem 700 schodů nahoru a pak zas 700 schodů dolu). Prohlídka trvá cca 75 minut. V jeskyni je stálá teplota okolo 0°C, takže je opravdu nutné teplé oblečení a vhodná obuv. Doporučuju nezapomenout ani na rukavice, zábradlí je opravdu hodně ledové. Chodí se většinou po dřevěných chodnících, takže to naštěstí neklouže. V jeskyni jsou opravdu impozantní ledové útvary nejrůznějších tvarů a velikostí.

Jeskyně není elektrifikovaná, takže před vchodem někteří návštěvníci dostanou karbidovou svítilnu, aby si člověk mohl svítit pod nohy. Ale i tak to zas tak moc nesvítí, tak pokud jí nemáte sami, ale někdo před vámi a za vámi, tak pod nohy na schodech je vidět dost špatně. Po vstupu do jeskyně byl pořádný vítr, tak stejně lampička všem zhasla a musí jí průvodce zas všem znovu zapálit.

Na ty nejhezčí ledové útvary pak průvodce svítil takovou “prskavkou”, takže člověk musel chvátat to co nejdřív nafotit, dokud to bylo slušně osvětlené. Takže na focení by člověk asi ocenil lepší osvětlení, ale zas takto to dává jeskyni autentičtější atmosféru.

Webhttps://www.eisriesenwelt.at/en/general-information/prices.html

Vstupné – dle webu 42 EUR u pokladny, 38 EUR online (u CK jsme platili rovnou s cenou zájezdu včetně lanovky a vstupu k vodopádu)

Vodopád Gollinger Wasserfall 

Pak jsme tedy ještě rychle přejeli k vodopádu Gollinger, ke kterému se jde procházkou asi 25 minut. Vodopád je moc hezký. Jedná se o dvoustupňový vodopád s celkovou výškou 75 m. Vodopád se nachází na potoku Schwarzbach, který vyvěrá z jeskyně Schwarzbachfall-Höhle v nadmořské výšce 660 m.

Horní stupeň vodopádu padá od jeskyně do obřího vodního kotle, odkud protéká pod přírodním skalním mostem. Dolní stupeň má výšku 25 metrů a padající voda se rozstřikuje do vějíře. Celý vodopád je přístupný z ocelových lávek, můstků a schodišť, které vedou až k jeskyni, odkud vodopád vyvěrá.

Mapa – https://mapy.cz/s/bupunezoke

Web – https://www.gollinger-wasserfall.com/

Cena – 5 EUR

S CK Cesty Evropou jsme jeli už poněkolikáté, mají opravdu zajímavou nabídku jednodenních výletů nejen do Rakouska. A vždy vše perfektně zorganizované a bezva průvodci, od kterých se vždy dozvíme spoustu zajímavých informací. Pokud byste s nimi taky chtěli vyrazit, tady najdete odkaz na tento konrétní výlet, ale mrkněte i na další, všechny, co jsme s nimi zatím absolvovali, byly fakt super, jedno krásnější místo než druhé.

Cena zájezdu – 1499 Kč

Cena vstupného – jízda lanovkou, vstupné do ledové jeskyně a vstup k vodopádu: 1150 Kč dospělí

Pokud byste chtěli inspiraci na další výlety do Rakouska, mrkněte na ostatní články v sekci Rakousko 🙂 https://lenkacestounecestou.cz/category/evropa-cs/rakousko/

Pokud se vám článek líbil a ušetřil vám čas při plánování vaší dovolené a chtěli byste přispět na provoz tohoto webu, můžete mi poslat nějakou symbolickou částku na účet 1017134683/5500

Tvorba webu zabere spoustu času a provoz webu i nějaké ty peníze, ale určitě nechci vytvářet jako ostatní nějaké placené e-booky či placené členské sekce, takže web bude vždy pro všechny celý zdarma, protože není nad to, když mi posíláte milé zprávy, jak vám můj blog pomáhá při plánování vašich cest 🙂 Ale kdybyste mě chtěli podpořit a obdarovat mě nějakým dobrovolným příspěvkem na provoz webu, určitě mě potěší jakákoliv částka, kterou mi zašlete 🙂

Please follow and like us:

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *